
Az evés mint stresszkezelés, az evés mint törődés
A Babette lakomája című filmben egy dán falu puritán, mogorva, egymásra acsarkodó lakói egy pompás francia vacsora hatására fölengednek, hagyják felszínre törni érzelmeiket, szeretetüket, és sokkal derűsebb, pozitívabb szemléletű emberekké válnak.

Nos, ha a valóságban csodák nem is történnek, az étkezés és maguk az ételek csakugyan nagy hatással lehetnek lelkiállapotunkra. Vajon milyen mechanizmusok működnek a háttérben? A csecsemő alapélménye az evés boldogsága: miközben éhsége csillapodik, érzi az őt szoptató anyja szeretetét, testének melegét, bőrének érintését, illatát, biztonságot nyújtó ölelését, hallja a hangját, mely már magzati korából ismerős. Ennek a sokszor ismétlődő helyzetnek a következtében az evéshez pozitív érzelmek egész sora társul, és ez a kapcsolat meg is marad egy életen át.
Hogy megtudják, ezek az élmények hogyan befolyásolják az életünket, és az evéshez milyen pszichológiai mechanizmusok kapcsolódnak, olvassák el a Mindennapi Pszichológia 2023/4. számában megjelent cikket.
Mannhardt András pszichológus, újságíró
2025-02

