Hirdetés
Nagy Dóra
Nagy Dóra
pszichológus

A kommentkultúra sötét oldala

Ma is megmondtam a tutit!

A közösségimédia-felületek virtuális utcáit járva gyakran botlunk olyan emberekbe, akik felhatalmazva érzik magukat, hogy bántó megjegyzésekkel fejezzék ki véleményüket. 

Ma is megmondtam a tutit!

Szerencsére ma már olyan korban élünk, ahol hazánkban mindenki szabadon kifejezheti véleményét, szólásszabadságunk jogát pedig előszeretettel gyakoroljuk is – főleg a közösségi média felületein. Az online tér óriási potenciált rejt magában arra nézve, hogy a szabad véleménynyilvánítás és az egymástól eltérő nézetek ütköztetése során konstruktív párbeszéd alakuljon ki az emberek között, amihez az empátia és a különböző vélemények iránti nyitottság elengedhetetlen – lenne. 

A hozzászólásokba belepillantva azonban olyan érzésünk támad, mintha a civilizált eszmecserék nyomtalanul eltűntek volna, helyüket felváltotta a vérre menő kommentháború, amelyben nincsenek győztesek.

A Mindennapi Pszichológia 2024/1. számában Nagy Dóra pszichológus veszi sorra, milyen okai lehetnek annak, hogy a kommentszekcióban ilyen könnyen elszabadulnak az indulatok.


Az alábbi lapszám(ok)ban megtalálható:

2024-01

2024-01

Hirdetés
Hirdetés