Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor és Kovács Réka pszichológus várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Kedves Sarolta! Végső elkeseredésemben írok Önnek, kisfiammal kapcsolatban kérnék segîtséget. Ő 8 éves, minden szempontból más, mint a társai, ezt elfogultság nélkül állîthatom. Most kezdte az első osztályt, külföldön élünk.

Üdvözletem!  Házasságban a 7. év a vízválasztó, nekem meg 7. éve van ugyanaz a szeretőm, kisebb-nagyobb szünetekkel. Elvált apuka magas egzisztenciával, jó kinézettel, szóval női főnyeremény. Ez azért lényeges, mert körüldongják a nők...

36 éves vagyok, sajnos kipakoltak teljesen, melynek következtében már nem lehet gyermekem, és nőnek sem érzem magamat.

Heló, kedves pszichológus! Én egy 14 éves lány vagyok, aki kezdi folyamatosan feladni. Ez így sablonosnak tűnik, és hallottam már rá egy csomó sablon megoldást is, mint például "majd elmúlik", "ez csak tinédzserkori gond, majd kinövöd".

Évek óta bipoláris zavarral kezelnek, eddig kevert epizódjaim voltak, mindig valamiféle trauma felléptekor, különös tekintettel a gyászra és a veszteségre.

22 éves fiú vagyok, pár éve költöztem el otthonról Budapestre, itt dolgozom, szeptembertől pedig egyetemre járok majd.

28 éves nő vagyok. Van két gyerekem. 10 éve élek párkapcsolatban. Egy ideje nagyon foglalkoztat a másik nem...de nagyon. Valahogy sose találtam  meg a helyem ebben a világban. Igazán sosem voltam vagyok boldog.

Egy barátom ügyében írok, aki nagyon el van keseredve. Válófélben lévő szülők. Többségében az édesapával van a gyermek, sokat foglalkozik vele. Az édesanya láthatóan kifejezi, hogy már nem szereti az apukát.

Van egy barátom, mindketten férfiak vagyunk, 32 évesek. Én egyedülálló vagyok, a barátom hetero párkapcsolatban él. Már barátságunk elejétöl egy ösztönös szinten vonzódunk egymáshoz. Nem vagyunk szerelmesek, nem is akarunk "túl a barátságon"-t.

Az egyik korábbi levelet olvasva, vettem a bátorságot, hogy írjak. A kisfiam, aki 6 éves elmúlt, nagyon okos kisfiú, szépen fejlődik, értelmes és többen mondják, hogy extrán értelmes.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.