Hirdetés
Mipszi

Ön éjjeli bagoly vagy pacsirta? Töltse ki a tesztet, és megtudja!

A Müncheni Kronotípus Tesztből mindenki megtudhatja, hogy ő a pacsirta vagy az éjjeli baglyok csoportjába tartozik-e, s ettől függően a nap folyamán mikor, hogyan fog teljesíteni. A kutatók emellett tippeket is adnak, hogyan befolyásoljuk úgy a kronotípusunkat, hogy a lehető legproduktívabbak legyünk. 

Ön éjjeli bagoly vagy pacsirta? Töltse ki a tesztet, és megtudja!

Az embereket két csoportba oszthatjuk: vannak, akik reggelente egyenesen kipattannak az ágyból, és vannak, akik reménytelenül nyomkodják az ébresztőóra „szundi” gombját. Tudományos alapja van mindennek, hiszen az egyéni kronotípus határozza meg az adott ember alvási preferenciáját. Néhányan pacsirták, ők napközben sokkal élénkebbek, és este korán ágyba mennek. Az éjjeli bagolynak nevezett emberek pedig tevékenyebbek éjjel, így tovább is maradnak fenn. Számtalan teszt létezik már, mely megállapítja, hogy melyik csoportba is tartozik az adott ember, ám most kutatók egy csoportja Kevin Loria vezetésével megalkotta a Müncheni Kronotípus Tesztet, ezzel mindenki megtudhatja, ő melyik csoportba tartozik, azt jobban megértsük, illetve módosításokat is ajánlanak az életvitellel kapcsolatban a produktívabb napok érdekében.

Till Roenneberg és Martha Merrow, a kérdőív alkotói szerettek volna adatokat nyerni az emberektől annak érdekében, hogy segítsék őket a cirkadián ritmust vagy más néven a biológiai órát célzó tanulmányuk eredményeivel. Kérdések vonatkoznak az emberek lefekvési idejére, illetve hogy ténylegesen mikor alszanak el – mindezt jellemezniük kellett munkanapokon, illetve szabadnapokon is. A kérdőív kiértékelésének végén fontos információkat kaphatunk arról, hogyan szinkronizáljuk belső óránkat a környezetünkkel. Annak ellenére, hogy mindenkinek van egy jellemző kronotípusa, lehetőség van annak módosítására. „Olyan egyszerű trükkök, mint a munkába való biciklizés, vagy a kint való reggelizés jelentik a megoldást a jó alváshoz, a könnyebb reggeli ébredéshez, illetve az egészségesebb élethez” – magyarázta Roenneberg.

A kutatók 500 kitöltött kérdőív után futtatták le az első elemzést. Az eredmények szerint a résztvevők a munkanapokon átlagosan 1,5 órát töltenek a szabadban, míg szabadnapokon 4 órát. Azok, akik hetente több mint 30 órát töltenek a szabadban, átlagosan 2 órával előbb fekszenek azokhoz képest, akik 10 vagy annál kevesebb órát.”

A tesztet itt töltheti ki: 

https://www.bioinfo.mpg.de/mctq/core_work_life/core/core.jsp?language=eng

 

Hirdetés
Hirdetés